شیر محمدی

shirmohammadi@web.de

 

یادواره شاعر و ژورنالیست ترکمن ناز محمد پقه در ترکمنصحرا

 

 اولین مراسم سالگرد شاعر و ژورنالیست ترکمن نازمحمد پقه از سوی شاعران و نویسندگان ترکمنصحرا و خانواده ایشان در زادگاهش برگزار شد. مراسم یادبود این شاعر بزرگوار ترکمنصحرا آنگونه که پیش بینی می شد در شهرهای دیگر ترکمن نشین برگزار نگردید و مقامات رسمی و دولتی، نویسندگان و "مطبوعاتچی های" شهر گرگان و دیگر شهرهای مجاور ترکمنصحرا نیز در این مراسم (برخلاف حضور فعال در نخستین روزهای فوت شاعر در شهریور سال 1381) شرکت نکردند.

نازمحمد پقه سمبل اعتراض به آسیمیلاسیون ترکمن ها در ایران بود و در نشریات محلی و سرتاسری کشور در مورد تضییغات رژیم جمهوری اسلامی به ملت ترکمن اعتراض می کرد. مقالاتی که می نوشت مستقیما سیاست های رژیم را در ترکمنصحرا افشا می کرد. گاهی از ممنوعیت نام های ترکمنی در ایران خبر می داد و گاهی نیز از زندگی اسفبار بخشی های (آوازه خوان های) ترکمن می نوشت.

وی با چاپ اولین کتاب رباعی خود به نام "سویجک بولسانگ..."  به برخی از نویسندگان و شاعران و روشنفکران ترکمن که بزبان مادری خود نمی نوشتند نشان داد که لطیف ترین احساسات درونی را می توان به این زبان بیان کرد وهمیشه به آنها گوشزد می کرد که زبان ترکمنی یکی از زبان های ادبی و رسمی ملتی است که شما هنوز شناخت درستی از آن ندارید. وی علیرغم  فشارهای فراوانی که تحمل می کرد قلم خود را وسیله اعتراض و ندای ملت ترکمن کرده بود.

سرنوشت و عاقبت این شاعر و ژورنالیست ترکمن با سرنوشت هفته نامه "گلستان امروز" که سردبیری آن را بر عهده داشت عجین شده بود و گوئی منتظر مرگ سردبیر بودند و وقتی وی دار فانی را وداع گفت، گلستان امروز را ممنوع کردند.

روح پاک و صادقش این شاعر ترکمن را از "دنیای دروغینی که شاعر را آزار می داد" به " دنیای اشعارش" کشیده بود و باور داشت که دنیای شعرش را ترک نخواهد کرد. ولی گردش چرخ فلک به کامش نچرخید و در 42 سالگی جان را به جان آفرین سپرد وهر چند در دنیای رباعیاتش ابدی است ولی "دنیای دروغین" را ترک گفت.

یادش گرامی باد