اعلامیه

سازمان دفاع از حقوق ملی خلق ترکمن

به مناسبت 270 – مین سالگرد شاعر بزرگ ترکمن ماغتیم قولی پئراغی

و 69 – مین سالگرد جمهوری ترکمنصحرا

 

 

هم میهنان گرامی !

یکشنبه 28 اردیبهشت مصادف بود با 270 - مین سالگرد شاعر ملی ترکمن ماغتیم قولی پئراغی که یکی از گنجینه های مشرق زمین بشمار می رود.

دیری است که آرامگاه ماغتیم قولی پئراغی در شمال گنبد هر ساله میعادگاه هزاران ترکمن از اقصی نقاط دنیاست.

سال جاری نیز ترکمن ها یادبود این شخصیت بزرگ ملی خویش را با شکوه هر چه تمامتر گرامی داشتند.

ماغتیم قولی پئراغی تجلی هویت ملی و سمبل تاریخی مبارزه ترکمن ها در راه آزادی است.

رژیم اسلامی تحت فشار افکار عمومی ترکمن ها، بالاخره چهار سال پیش مجبور شد آرامگاه این شاعر بزرگ را مرمت و بازسازی کند.

محمد خاتمی، رئیس جمهور ایران، در مراسمی که ترکمن ها برای گرامیداشت ماغتیم قولی برگزار کرده یودند، شرکت کرد و برای جلب آرا ترکمن ها در انتخابات ریاست جمهوری، ماغتیم قولی را "متعلق به همه بشریت" اعلام کرد.

بعد از این رویداد بود که برخی از آخوندهای رژیم که کمترین اطلاعی از فرهنگ و ادب ترکمن ها نداشتندف، گستاخانه ادعا کردند که در ترکمنصحرا "قومی" بنام ترکمن زندگی می کند که دارای"خرده فرهنگ" است! اینان کوشیدند ماغتیم قولی را که اهل تسنن بوده و در قرن هجدهم زندگی می کرد، طرفدار ولایت فقیه جلوه دهند!

اکنون محمد خاتمی بجای خود یکی از نمایندگان را راهی ترکمن صحرا می کند تا در مراسم یادبود ماغتیم قولی شرکت کند. البته گزارش این مراسم در مطبوعات و رسانه های گروهی خبری مملکت انعکاس نمی یابد.

با توجه به اوضاع ناآرام منطقه بدنبال وقوع سیل خانمان برانداز، رژیم اسلامی جهت جلوگیری از گسترش اعتراضات ترکمن ها به مناسبت بزرگداشت ماغتیم قولی ، بخشی از نیروهای به اصطلاح ضد شورش خود را به شمال گنبد نیز گسیل داشته است.

امسال بزرگداشت ماغتیم قولی نه تنها در محل آرامگاه این شاعر بزرگ برگزار شد، بلکه در کل ترکمنصحرا هفته ماغتیم قولی اعلام و در تمامی شهرها مراسم یادبود هرچه وسیع تر برگزار گردید.

روز چهارشنبه، 17 اردیبهشت، یکی از نمایندگان ترکمن بنام نازمحمد ولی پور طی نطقی در مجلس قطعه شعری نیز از ماغتیم قولی پئراغی به زبان ترکمنی قرائت کرد که با اعتراض شدید نمایندگان مجلس مواجه گردید! آقای مهدی کروبی، رئیس مجلس، نیز رسما به آقای نازمحمد ولی پور اخطار دادند که این واقعه بار دیگر نباید تکرار شود!

جای بسی تاسف و تعجب است که در ایران چند ملیتی، که چند گونگی آن موجب غنای مملکت است، یک شهروند حق قرائت یک قطعه شهر آنهم بزبان مادری خویش را در "خانه مردم" نداشته باشد! این سیاست، سیاست تحقیر فرهنگ های غیر فارس، سیاست تبعیض و سیاست شونیستی است!

سازمان دفاع از حقوق ملی خلق ترکمن این سیاست ایران بربادده را شدیدا محکوم کرده و علیه آن و عاملین آن مبارزه می کند!

 

هموطنان عزیز!

79 سال پیش واقعه تاریخی بزرگی در ترکمنصحرا روی داد. در آن سال اولین جمهوری ترکمنصحرا به ریاست عثمان آخون تشکیل شد. این جمهوری تحت شورای رهبری ترکمن ها در شهر اومچالی تاسیس گردید.

جمهوری جوان ترکمنصحرا به ریاست عثمان آخون سیاست مسالمت آمیزی را در پیش گرفت.

عثمان آخون برای نشان دادن این حسن نیت هیات سه نفره ای به تهران اعزام کرد. این هیات خواست عادلانه ترکمن ها را مبنی بر داشتن حکومت خودمختار به سردمداران حکومت مرکزی اعلام کردند. حکومت مرکزی بجای پاسخ مثبت به خواست  طبیعی ترکمن ها، پس از حدود یکسال و نیم از تاسیس این جمهوری، با اعزام بخش عظیمی از ارتش ایران، مردم ترکمن را سرکوب خونین کرده و جمهوری جوان را سرنگون ساختند.

متاسفانه علیرغم اتحاد همه اقشار ترکمن و مقاومت قهرمانانه و یکپارچه آنان، جمهوری ترکمنصحرا و تمامی دستاوردهای آن نابود شدند.

 

سازمان دفاع از حقوق ملی خلق ترکمن ضمن شادباش گفتن روز جمهوری ترکمنصحرا، یاد مبارزین ملی جمهوری را گرامی می دارد.

 

سازمان دفاع از حقوق ملی خلق ترکمن

  9 خرداد 1382