نامه آقاي دکتر فرزدا مرجاني به معاون رئيس جمهوري و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي کشور آقاي مهندس نصيري در اوايل سال جاري در سايت خبري و فرهنگي ترکمنصحرا چاپ شد. طرح تجاري – اقتصادي منطقه آزاد "کاسپين" از سوي رئيس جمهور خاتمي بدون ذکر دلايل قانع کننده و با عنوان کلي: "همه ايران منطقه آزاد است"، رد  شد. جوابيه خاتمي را مي توان در نشريات محلي ترکمنصحرا مطالعه کرد. با توجه به اهميت اين پروژه اقتصادي و همچنين ضرورت اجراي آن براي توسعه اقتصادي منطقه، بار ديگر اين نامه چاپ مي گردد.           سايت خبري وفرهنگي ترکمنصحرا

 

نامه دکتر فرزاد مرجاني به معاون رئيس جمهور

گلستان و ضرورت ايجاد منطقه آزاد تجاري و صنعتي


در پي مخالفت آقاي خاتمي با طرح منطقه آزاد تجارتي و صنعتي استان گلستان آقاي فرزاد مرجاني نامه ايي به معاون رئيس جمهور ارسال نمودند که متن نامه به اين قرار است:

جناب آقاي دکتر ستاري فر - معاون محترم رئيس جمهور و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي
جناب آقاي مهندس نصيري - دبير محترم شوراي عالي مناطق آزاد تجاري صنعتي
عطف به پي نوشت مقام محترم رياست جمهوري در ذيل مرقومه شماره ۳۲۹ش مورخ ۸/۸/۱۳۸۱ مجمع نمايندگان محترم استان گلستان در مورد درخواست ايجاد مناطق آزاد در منطقه اي از استان گلستان و با تقديم تصوير آن باستحضار مي رساند:
کمال منظور مرقومه فوق الذکر پيشنهاد ايجاد منطقه آزاد براي تخصيص اراضي در حد کفايت مورد نياز جهت سرمايه گذاريهاي کلان براي برپايي تاسيسات
و كارخانجات توليد ساخته هاي مورد احتياج كليه كشورهاي همجوار ( از طريق درياي خزر و راهها و گذرهاي بين المللي موجود در شمال استان گلستان ) توسط سرمايه گذاران دواطلب بين المللي بوده است كه اينگونه طرحهاي كلان نياز به عرصه هاي وسيع بويژه آزاد و سهل الوصول براي دولت دارد كه مناسب ترين براي اين هدف در استان گلستان در حدود چندين هزار هكتار موجود است.

بر خلاف توجيه متصور منعكس در مكاتبه فوق، بندرانزلي فقط مي تواند محل كوچكي براي قسمتي از آيتم ترانسپورت آنهم فقط بحري، بين كشورهاي سواحل خزر باشد.

گذشته از اين يگانه نكته مثبت بندرانزلي نه عرصه هاي آزاد نه جاده هاي با ظرفيت ترافيك متناسب و نه فرودگاه و نه محلي براي احداث آن و نه راه آهن مي باشد ? كليه حومه هاي  اين بندر تحت پوشش گياهان مثمر و يا مناطق مسكوني و تاسيسات كوچك متناسب با نياز آن در آمده است. علاوه بر موارد فوق ايجاد منطقه صنعتي بزرگ در آنجا تخريب اكوسيستم موجود در حد اضمحلال وضعيت مناسب زيست محيطي، تالابها و درياها و ... و..... مطرح مي سازد.

اصولاً جاي بسيار تاسف است كه چرا استان گلستان در تاريخ اين ممكلت محل سرمايه گذاريهاي كلان دولت با نگرشي براي آيندگان اين استان نبوده است.

چرا در اذهان و چشم هاي سران ممكلت وجود نزديك به يك ميليون هكتار اراضي با قابليت ترفيع كارآيي در استان بزرگ و پرجمعيت گلستان كه به علت مهاجر پذيري مجمع افراد پرتلاش و چندين استان ممكلت ( سمنان ، خراسان ، سيستان و بلوچستان ، يزد و .. )   همراه با ساكنين بومي گرديده جلوه بارزي ندارد.

براي ايجاد منطقه آزاد صنعتي - تجارتي اين استان علاوه بر دارا بودن اراضي نياز به توسعه معابر و معوض هاي پر هزينه و پرگرفتاري و مسايل ناشي از آن و پرداختهاي با ارقام كلان بازخريد عمارت و تأسيسات موانع ديگري ندارد.

تأسف و تعجب ثاني در اينست كه با وجود اينهمه مواهب و مزايا و تهسيلات بسيار بزرگ موجود در اين استان بزرگ و پر جمعيت و ارائه اين طرح با عظمت از طريق نمايندگان  استان، بندر كوچكي را قصد ارجحيت بر اين استان بزرگ دارند، يادآوري مي نمايد كه اين طرح بزرگ ايجاد منطقه آزاد صنعتي - تجاري است و نه بندر آزاد و هيچگونه سؤنظري بر بندر آزاد شدن بندرانزلي نيست.

بهر تقدير اين مراتب خواسته مصرانه تمامي مردم اين استان از طريق كليه نمايندگان محترم مجلس استان است و انتظار دارند بيش از اين استان گلستان  را از ترفيع وضعيت اقتصادي و اجتماعي كه در خور لياقت و محق آن است محروم نفرماييد.

بيمورد نيست كه مردم اين استان حسرت وجود هزاران طرح بزرگ پياده شده در استان خوزستان ( سدهاي عظيم دز و كارون و .. ) و آذربايجان ( كارخانجات ماشين سازي و پروژه عظيم كشاورزي دشت مغان و .. اراك و يزد و كرمان و ... در دل داشته باشند.

دكتر فرزاد مرجاني